Levendula uzsonna

Nem csak frissít, fejfájásra is remek ellenszer a levendulás limonádé. A mézes-levendulás cupcake pedig igazi mesebeli hangulatot varázsol az uzsonnaasztalra!

Néhány éve hódítanak a virágok a konyhában: nem csak dekorációként, hanem alapanyagként is. A levendula különösen vonzó gyönyörű színe, megnyugtató aromája és jótékony hatásai miatt. Itt van példának két remek recept, amiből akár egy uzsonnát is összeállíthatunk!

 

Levendulás limonádé

 

hozzávalók:

3 ek. méz

1 l víz

pár csepp levendulaesszencia

pár csepp lila ételfesték (sajnos a levendulától lila nem lesz… 🙁 )

1 citrom kifacsart leve

néhány levendulamag díszítésnek

 

Keverjük össze a hozzávalókat, és az italt alaposan hűtsük le. Ha még különlegesebb ízélményt szeretnénk, víz helyett használhatunk kókuszvizet, a levendulaesszenciát pedig helyettesíthetjük házi készítésű levendulasziruppal. (2 csésze cukrot, másfél csésze vizet és 3 teáskanál szárított levendulát 1 percig összeforralunk a gázon. Ezután néhány csepp lila ételfestéket adunk hozzá, lehűtjük, majd száraz, levegős helyen egy hétig pihentetjük. Limonádék, koktélok készítéséhez használhatjuk.)

 

levendulás -mézes cupcake

 

hozzávalók:

fél csésze sovány vaj

fél csésze cukor

2 tojás

1 cs. vaníliás cukor

másfél csésze liszt

fél kiskanál sütőpor

pár csipet só

2 és fél ek. szárított levendula

2/3 csésze tej

egy kevés lila ételfesték (vagy piros és kék keveréke)

A krémhez:

 

fél csésze vaj

6 natúr kockasajt

3 ek. porcukor

1 cs. vaníliás cukor

2 ek. méz

 

A sütőt előremelegítjük, a tészta hozzávalóit összekeverjük. míg egynemű nem lesz. Papírral kibéleljük a muffinsütő formánkat, beletesszük a papírkosárkákat és a tésztát mindegyik kosárka kétharmadáig adagoljuk, mivel sülés közben megnő. A sütőt kicsit lejjebb vesszük (közepes lángra) és berakjuk a tésztát kb. fél órára. (20 perc után érdemes nézegetni, mert sütőnként változik a sütési idő! Ha már gyanús, szúrjunk a sütibe fogpiszkálót, és ha tisztán tudjuk kihúzni belőle, akkor már meg is sült!)

Míg sül a tészta, a krém alapanyagait is összekeverjük. Kockasajtok helyett használhatunk tömlős sajtot is, csak arra figyeljünk, hogy natúr legyen.

A kész muffinokat kihúzzuk a sütőből és hagyjuk kihűlni. A krémet a tetejére egyengetjük, akár nyomózsákot is használhatunk, ha maximalisták vagyunk.

(limonádé eredeti receptje: feelhealthylife.com, cupcake: huffingtonpost.com)

Címkék: , ,
Tovább a blogra »