Az utóbbi években egyre nagyobbra dagadt a házi sörök kultusza. Nem csak a kiskocsmákban isszuk előszeretettel – vagy akár a még szofisztikáltabb, különböző ízekben hódító „kézműves söröket” -, egyre többen kapnak rá az otthoni sörfőzésre. Persze főként férfiak.
Sörfőző felszerelés. Lehet így, de egyszerűbben is.
Ahogy a borászok között nagyítóval kell keresni a nőket, úgy a divatos otthoni sörfőzés is jellemzően férfi hobbivá vált. Egyre többször hallom, hogy xy menedzser, vagy navos finánc a fáradt gőzt levezetendő otthon saját sörével pepecselget, amit aztán a házibulikon büszkén itat vendégeivel. Miért lett ez pont férfi sport? Hiszen a nők is szeretik a sört, főleg nyáron, és általában az sem jelent problémát nekik, ha a szokásosnál többet kell a konyhában időzni.
A titok nyitja talán az lehet, hogy ez egy tipikus elmélyülős, tervezgetős, részletekben elveszős dolog. Hiszen órákra elveszhetsz a különböző üstök és más technikai felszerelések böngészésében, mérlegelheted az egyes módszerek előnyeit, hátrányait, heteken át adhat táptalajt a fantáziádnak az egyes sörkultúrák ízvilága, és azoknak a megvalósítása. A nők – az én megátásom szerint – ennél jóval csapongóbbak.
Ha te azonban mégis fejest ugranál a házi sörbe, ez ne tartson vissza. Helyette nézzük meg objektíven a legfontosabb érveket pro és kontra.
Mi van, ha én nem népviseletben felszolgálni szeretném, hanem megfőzni?!
1. Végre tudod, mit iszol. Csak az van benne, amit te teszel bele. / Nem számíthatsz a boltihoz hasonló sztenderd minőségre, a söröd mindig épp olyan lesz, ahogy sikerül.
2. Házi főzőcskével olcsóbban kijössz. Ha felszerelést vásárolsz, még az is viszonylag hamar behozza az árát. / Azért ne legyenek illúzióid, mindennek megvan az ára! Elvileg a csak saját fogyasztásra főzőtt sör után is adót kell (kéne) fizetned. Szóval nehogy találjanak nálad egy üveggel… (A maradék törkölyből viszont már büntetlenül főzhetsz pálinkát, mert az adómentes. 🙂 )
3. A malátasűrítmények keverésével létrehozhatod saját, teljesen egyedi ízvilágodat. / Hogy hol kapsz Magyarországon malátát, az jó kérdés. Ahogy néhány más alapanyag beszerzése is problémás lehet.
Ha kipróbálnád a sörfőzést, egy finom házi guinnes receptet találsz itt. A sörfőzésről bővebben olvashatsz például itt is.
maradok a pörköltfőzésnél 😀
Hmmm!