Könyves csajszis

Friderika az éhezőkkel ünnepel

friderika1

Hogyan tölti a karácsony estét az énekesnő, aki Magyarország eddigi legjobb eredményét érte el annak idején az Eurovíziós dalfesztiválon? Friderika nem stresszel az ünnepi menün, inkább az foglalkoztatja, hogy az országban minden gyereknek jusson meleg étel a téli szünetben is.

Friderika sokszínű zenei pályafutásának visszatérő eleme a bölcsődalok. Az énekesnőnek már három olyan albuma jelent meg, amelyen a legkisebbeknek énekel. Idén adták ki a sorozat legújabb darabját Tente dalok címmel, amit így már akár trilógiának is nevezhetünk. „Az első ’98-ban jelent meg, a második 2001-ben és most a harmadik. Ez a 18 év arról is szólt, hogy közben nekünk is lettek gyerekeink. Az első két albumnál még csak elképzeltük, hogy milyen lenne ezekre a dalokra altatni őket.” A Tente dalok különlegessége, hogy az énekesnő az album bevételével a Jótevő programot támogatja, amelynek célja, hogy a szünidők alatt meleg ételhez juttassa azokat a gyerekeket, akik egyébként csak az óvodában vagy az iskolában juthatnak megfelelő táplálékhoz. „Volt egy ilyen kép bennem, hogy jó, jó, Tente dalok, de éhes pocakkal nehéz egy gyereket elaltatni…… Ez egy jó árukapcsolás. hogy nem csak a saját gyerekeinkre, hanem másokéra is tudunk gondolni az album megvásárlásával. Ez nagyon nagy dolog ebben az országban, ahol több ezer gyerek van, akik nem kapnak meleg ételt.

 

tentedalok_friderika_cd

Tente dalok. A bevétel az éhező gyerekeké, mert teli hassal altatni is könnyebb…

Friderikának a karácsony olyan időszak, ami nem csak a családról, hanem a bajba jutottakról is szól. „Lassan hagyomány nálunk, hogy 24-én, mindig egy adott helyen, ahol a  szeretetszolgálat ételt oszt, ott vagyunk. A nagyfiammal kezdtük, gyűjtöttünk össze otthon plüssjátékotat, és elvittük a gyerekeknek, mert gyerekek is szoktak ott sorban állni. Az elején egyáltalán nem volt könnyű, de utána szépen, ösztönösen beindult nála, hogy jobb adni, mint kapni. Legalábbis hogy jó adni, azt mindenképpen megértette! Idén a VII. kerületben lesz egy ilyen éltelosztás, most már a kisebbik fiam is jön velünk. Együtt megy az egész család: apa, anya, gyerekek.

fri2

Sokaknak karácsonykor is csak adományból jut meleg étel.

zoli

Meg kell tanulni, hogy adni is öröm.

A gyerekek egészen különleges helyet foglalnak el Friderika életében, különösen a sajátjai. „Magát a gyerekjellemet nagyon szeretem! Magát a gyereket, a gyerek butaságaival együtt. Az őszinteségével, a lazaságával, gyermeki rácsodálkozással a dolgokra, a felfedezés izgalmával… Nagyon szeretem azt is, amikor meg lehet vigasztalni. Nem mondom, hogy a gyereknevelés maga az idill, aki azt mondja, nem mond igazat. De magát a gyerekkort nagyon szeretem. a tócsa beleugrálástól a nyakig sáros vagyok és mindent kipróbálok, szóval hogy nincsenek konvenciók, nincs megfelelési kényszer.

Somló Tamásban szintén ezt a gyermeki jellemet kedvelte Friderika, mert persze őfelé is elkanyarodik a beszélgetés… „A barátságunk úgy indult, hogy őt nagyon megfogta az Édenkert cimű dal, és gyakran elhívott a saját koncertjeire, hogy ott énekeljem el. Aztán én is visszahívtam a Margit-szigeten a saját koncertemre, és egy nagyon jó barátság alakult ki az ő családja és az én családom között. Senki sem gondolta komolyan, hogy ennyire beteg, mert mindig viccelt, ez a gyermeki lázadás benne volt. Az utolsó percig azt a szerepet játszotta, hogy nincsen semmi baj. Bizakodó volt, és ez mindenkire átragadt körülötte. A halála előtti pénteken még egy gyerekeknek rendezett jótékonysági koncertre ment, és hétfőn már meghalt.

Friderika egy nagy adag lazaságot kíván az anyukáknak is az ünnepekre. „Karácsonyi üzenet anyukáknak: tessék túlélni a karácsonyi készülődést! Ne legyünk perfekcionisták, örüljünk annak, amink van, hogy együtt vagyunk! Vegyük lazán az ünnepeket, nem baj, ha nem sikerül lemosni az ablakot! Remélem, hogy nagyon sok család békességet él át és nem feszültséget.

 

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!