Könyves csajszis

Nácik lettünk

lunatic

Nem tudom másképp mondani. Franciaország betiltotta a “Dear future mom” című kisfilmet. Azért, mert a Down-szindrómásokat emberként mutatja be. Miközben a világ számos részén rengetegen azért harcolnak, hogy megmutassák, ezzel a betegséggel is lehet teljes életet élni, Franciaországba a down-os babák 96 százalékát elvetetik, és úgy tűnik, azt akarják, hogy ez így is maradjon.

dear-future-mom

Nem érzeleg a francia állam, úgy vélik, sok az a 4 százaléknyi életben hagyott Down-szindrómás baba. Pedig hát ezrelékekben mérhető egyébként is számuk. De hogy végképp elejét vegyék a dolognak, betiltották a két éve a Down-szindróma világnapja alkalmából elkészült, 2 és fél perces kisfilmet, amelyben Down-szindrómás gyerekek és felnőttek mesélnek pár szóban az életükről, megmutatva a tépelődő kismamáknak, hogy teljes élet várhat a babájukra, még akkor is, ha fennáll nála a betegség gyanúja. 

A videó, amit már sokan sírtunk végig.

amikor_megismertelek

Azon ritka regények egyike, amelyekben téma a Down-szindróma is.

 

Annyira szeretném hallani, hogy erre ugyan miért, miért, miért volt szükség. Hogy mit lehet erre mondani. Mert orrba-szájba dőlhet a szex, az erőszakos jelenetek, a megtévesztés, a kuruzslók, a parasztvakítások, de egy downos kisgyerek nem mondhatja el nyilvánosan, hogy szereti az anyukáját, és boldog, amiért élhet. És hogy egyedül meg tudja szerelni a biciklijét. Hogy lehet ezt megindokolni egy elvileg civilizált, kultúrált, szabadság- és emberi jogok mellett elkötelezett országban?

down_hegedu

A világ boldogabb tájain könyvek születnek, hogy megkönnyítsék a szülők életét. Különböző kezdeményezésekkel igyekeznek integrálni a Down-szindrómás embereket. Fotózzák, lefestik őket, hogy valahogy végre-valahára felnyissák a társadalom szemét, hogy ők is hozzánk hasonló emberek, még ha mások is. 

lili

Egy könyvecske, ami talán megtanít a downosok szeretetére

 

Várom a híreket, mikorra sikerül majd kitenyészteni a tökéletes emberi fajt. Remélem, én akkor már nem leszek itt, de azért kíváncsi vagyok, mit fog kezdeni majd a tökéletes faj a nagy tökéletességével. És hogy boldog lesz-e.

Bizonyosan, ha végre sikerül megoldani a matematikai problémát, ami a videóban a második percnél kezdődik!

 

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!