Könyves csajszis

A Black Friday áldozata

black_c2

“Jóságos óriás” – csak így hívták azt a Wal Mart dolgozót, akit 2008 fekete péntekén halálra taposott a new york-i áruházba berontó tömeg. A Black Friday intézménye azóta is virul és terjed világszerte. Az áruház egészen a tavalyi évig vonakodott kifizetni a haláleset miatt megítést 7000 dolláros bírságot.

Jdimytai Damour 2008 november 27-én ünnepelte élete utolsó Hálaadás napját az Egyesült Államokban. “Jimbo” legfeljebb elméletben ünnepelhetett, hiszen éjszakai árufeltöltőként a long islandi Wal Mart áruházban az év egyik leghúzósabb éjszakáját dolgozta végig keményen. Amerikában ugyanis hagyományosan a Hálaadás napja utáni pénteken kezdődik a karácsonyi bevásárlási szezon, amit a magukra adó boltok hatalmas leárazással indítanak, hogy minél több embert becsábítsanak magukhoz. Ez a taktika olyannyira sikeres, hogy sokan szünnapot is kivesznek erre a napra, és már hajnalban sorbaállnak az üzletek előtt, hogy a többieket megelőzve becserkészhessék a legolcsóbb termékeket, amikből természetesen jó szokás szerint csak pár darab van mutatóba.

black3

Szóval Jimbo végigdolgozta az éjszakát derekasan. De a vásárlók sem pihentek: hajnali 4 órára már többezres tömeg verődött össze az üzlet előtt. Rövidesen már az is látszott, hogy az emberek türelmetlenek, nem akarják kivárni az 5 órai nyitást. Ütemesen kántálták: “Nyomjuk be az ajtót!” Az egyik aggódó alkalmazott fel is hívta a rendőrséget, hogy segítségüket kérje, mert úgy tűnt, a Wal Mart biztonsági személyzete nagyon nem lesz elég ehhez. Ők azonban késlekedtek. 4:55-kor végleg betelt a pohár a várakozóknál: elkezdték befelé nyomni a bolt hatalmas üvegajtaját. Bentről 6 jól megtermett dolgozó, köztük Jimbo próbálta a vállával visszatartani az ajtót és a tömeget. Nem sikerült. Az ajtó megadta magát, kinyílt, a vásárlók csordája hirtelen bezúdult. A tülekedésben egy 8 hónapos kismama megsérült, Jimbo megpróbált segíteni neki kijutni a tömegből. A következő percekben azonban őt magát sodorta el az emberáradat, a földre esett, és a kontrollálhatatlan tömeg eltaposta. Munkatársai megpróbáltak odaférkőzni hozzá, de már későn érkeztek. A tömeg másokat is földre rántott, sokaknak halálfélelmük volt, az emberek sikoltoztak. Mások őrülten rohantak a polcok felé, hogy elsőként kaparinthassák meg, amit kinéztek maguknak. Az orvosi vizsgálat szerint szívroham végzett Jimbóval.

black_c

“Amikor azt mondták nekik, hogy el kell hagyniuk az üzletet, mert egy dolgozót megöltek, az emberek kiabálni kezdtek, hogy ‘Hajnal óta sorban állok!’ és folytatták a vásárlást.” – mondta egy szemtanú.

black

A 34 éves, jamaicai származású mókamester, Jimbo csak ideiglenesen, a karácsonyi szezon idejére vállalt munkát a Wall Mart-ban. Élete utolsó munkahelye volt. 2008 karácsonyán New Yorkban sokan kaptak olyan karácsonyi ajándékot, amin az ő vére száradt.

Jimbo családja azóta sohasem vásárol a Fekete pénteken. 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. katalin riedl says: (előzmény @Barna Fehér)

  Elgondolkodtató, hogy tényleg mi is az ember. Egy ismerősöm gyerekrendezvényen volt kisfiával. Az ajándékosztásnál megindult a harc. Egyszercsak valaki felordított a tömegben: A gyerekemen állsz, te állat!

 2. János Pipacs says:

  “Az áruház egészen a tavalyi évig vonakodott kifizetni a haláleset miatt megítést 7000 dolláros bírságot.”
  Mi az a megítést????

 3. Gáspár Humbold says:

  A nevében hordozza ezt a lehetőséget is!

 4. katalin riedl says:

  Jó messzire kerülök minden hasonló kiárúsítást, akciót, megnyitót. Rosszul vagyok, mikor látom, ahogy így átváltoznak az emberek. Lehet, hogy valakinek ez tetszik?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!